Ingredients: 650 g de farina de força | 250 ml de llet tèbia | 25-30 g de llevat fresc | 120 g de sucre | 120 g de mantega o margarina fosa | 2 ous i 1 rovell | 10 g de sal | 2 i 1/2 cullerades d'aigua de flor de taronger | Pell ratllada d'1 llimona gran i 1 taronja
Per decorar: Fruites gebrades al gust (opcional) | Sucre | 1 ou batut | Una taronja (opcional) | Figuretes per fornejar
Es troba en un bol la meitat de la llet tèbia amb 3 cullerades de farina de força, s'afegeixen 30 g de llevat fresc esmicolada i ho barregem tot. Ho tapem amb film transparent i ho deixem reposar 20 minuts en un lloc càlid perquè fermenti.
En un altre bol s'afegeix la resta de la farina i mentre remenem anem afegint el sucre, la ratlladura de llimona i taronja, sal, llet, 2 ous, aigua de tarongina, mantega o margarina fosa i quan tinguem una barreja homogènia incorporem la massa que teníem fermentant i ho unim tot.
Enfarinem una superfície llisa i amassem durant uns minuts. Si la massa s'enganxa a les mans anem afegint farina poc a poc fins que es pugui treballar bé. Un cop pastada, fem una bola i la guardem en un recipient hermètic o tapada amb un drap humit en un lloc càlid durant 2 hores.
Passades 2 hores la massa ha d'haver doblat la seva mida. La traiem i en la superfície enfarinada la tornem a amassar de nou i poc a poc li anem donant forma de tortell.
Per donar la forma de tortell hi ha dues opcions senzilles:
-Es fa una bola, fem un forat al centre i des d'aquí l'anem portant a les vores.
-Es fa "un xurro" i s'uneixen els extrems.
Amb les quantitats que hem donat podeu fer un tortell gran o dos mitjans. Cal tenir en compte que a l'hora d'enfornar puja, per tant el forat es farà petit.
Ho deixem reposar de nou durant 1 hora aproximadament i escalfem el forn a 180 º C durant 20 minuts.
Ara ja és moment de decorar-lo al nostre gust: es pot pintar amb ou i posar-li fruita gebrada, sucre glass, ametlles laminades ... I sobretot i el més important: és el moment d'amagar la figureta!
Un cop tinguem el tortell decorat, el posem al forn a 180 º C un temps aproximat de 25 minuts si és gran, 15 si és petit.
Pas opcional:
Un cop tret del forn i refredat, podem tallar per la meitat i omplir de nata, trufa o el farciment que més ens agradi.
Pots contactar amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina de contacte, o a través del nostre número de telèfon: +34 619 92 27 61