Curiositats de la Festa Major de Sitges

Publicítate en Love Sitges

Si te suscribes al newsletter, confirmas haber leído y aceptado las condiciones de suscripción


La comunicación enviada quedará incorporada a un fichero del que es responsable GUIA LOVE SITGES SL. Esta comunicación se ... Ver más

No hi ha res més emocionant per a Sitges que les seves festivitats, entre elles la Festa Major, celebrada el 23 i 24 d’agost en honor a Sant Bartomeu i, el 22 i 23 de setembre en honor a Santa Tecla, patrons de Sitges. Vols conèixer les curiositats d’aquesta celebració?

Sabies per què els balladors es posen alfàbrega rere l’orella?

Des de fa molts anys és molt comú veure que els balladors i balladores, rere les seves orelles porten una branqueta d’alfàbrega, com si del llapis d’un arquitecte es tractés. Com ve sabreu, l’alfàbrega és una planta caracteritzada per l’olor que desprèn, capaç d’espantar als mosquits i d’acabar amb les males olors, com és el cas de la suor. Així doncs, els balladors passen tant de temps donant-ho tot als seus respectius balls, que no poden evitar suar, i calmen aquesta olor adornant les seves orelles amb la branqueta d’alfàbrega.

 

Sabies com es van posar els noms als gegants?

Sitges té tres parelles de gegants: els Cristians o de la Vila (Rosa i Jordi), els Moros (Lahia i Fa-luch) i els Cubanitos o Americanos (Panxito i Panxita). Fa molts anys, no tenien nom, i eren anomenats per les seves respectives procedències. Fins que un dia es va proposar als nens escolaritzats a Sitges que escollissin noms per a cada un dels gegants.

 

Sabies com va arribar el Drac fins a Sitges?

Diu la llegenda que el Drac va arribar a Sitges per marl’any 1922. Al simbolitzar una criatura marina, estava pintat en tonalitats blaves amb detalls en altres colors, com el taronja. Es diu que es una “fera foguera” amb cara de gat i cua de peix.

 

Sabies quin és el color del Drac original?

Com hem comentat en la curiositat anterior, en els seus inicis era de color blau, com en l’actualitat. Tot i que al llarg de la seva trajectòria, ha patit algun canvi: va haver una temporada en la que era de color verd amb escames vermelles i grogues. Fins que al 2011 es va restaurar per donar-li la seva forma original.

 

Sabies que els nens donen els seus xumets als gegants o a les bèsties?

A Sitges és tradició que els nens, quan es fan grans, donin els seus xumets a algun dels gegants o a alguna de les bèsties (drac o àliga). Com qui decideix a quin rei mag donar-lo la carta, a festa major de Sitges, els nens decideixen a qui donar-li el xumet.

Si us fixeu bé, en el cas dels gegants, veureu com els xumets pengen de les seves mans. En canvi, en el cas de les bèsties, acostumen a penjar de les seves dents o de la seva cua, mentre desapareixen entre el fum i l’olor a pólvora.

 

Sabies perquè l’espardenya vermella es posa en el peu esquerre?

Les espardenyes de festa major són de dos colors, una vermella i l’altra blava. Al tractar-se d’un calçat que no té forma, qualsevol de les dues pot anar a qualsevol peu, però és tradició col·locar l’espardenya vermella en el costat esquerre. Saps perquè? L’explicació és molt senzilla, segons diuen, el color vermell, simbolitzant la sang, es posa al peu esquerre per anar directe fins al cor, demostrant així un gran sentiment y emoció per la festivitat que commemora al sant.

 

Sabies des de quan existeix el ball de bastons?

A dia d’avui no se sap amb exactitud en quin any va néixer el ball de bastons. El que sí se sap, amb el suport de documents fiables rescatats per Eduard Tomàs, és que a l’any 1727 ja existia aquest ball, tot i que es desconeix si existeix algun document que el situï en anys anteriors. Per aquesta raó, el ball de bastons té com a mínim 300 anys d’antiguitat, situant a Sitges com la referència més antiga d’aquest ball en les comarques del Garraf i Alt Penedès. Vols veure el document que així ho acredita? Clica en aquest enllaç

 

Sabies que un any hi va haver dues festes majors simultànies?

Hi va haver un any, concretament al 1877, en que es van celebrar dues festes majors simultànies a Sitges. Degut a un malentès que va haver amb l’Ajuntament i les dues societats rivals de Sitges (Casino Prado Suburense i Societat Recreativa El Retiro), cada una de les societats va organitzar la seva festa paral·lelament, donant lloc a dues festes majors simultànies.

 

Sabies quan van començar a participar els nens a Santa Tecla?

L’any 1980 es va proposar un acte per a incloure als petits sitgetans a la festa major petita (Santa Tecla). Aquest nou acte és la matinal, encara conservada a dia d’avui. Doncs es va proposar amb la idea d’apropar als petits a aprendre els balls populars que conformen la processó. Es podria dir que es va pensar aquest acte per preparar una meravellosa cantera?

 

Sabies que la festa major de Sitges és declarada d’interès nacional?

Que viure la festa major de Sitges eriça cada un dels pèls del cos dels sitgetans i sitgetanes ja ho sabíem, però resulta que l’any 1991 es va declarar com a festa d’interès nacional. Potser no es tractava de patriotisme, sinó de talent vertader reconegut per la Generalitat de Catalunya al declarar la festa major com a festa d’interès nacional.

 

¿Quieres anunciarte en Love Sitges??

Puedes contactar con nosotros a través de nuestra página de contacto, o a través de nuestro número de teléfono: +34 619 92 27 61

gesfondotransparenteblack

En esta página queremos compartir contigo eventos y actividades locales, para saber qué hacer en Sitges, dónde ir y sobre todo... divertirse!!!

Tel: 619 92 27 61

Email: guialovesitges@gmail.com

SUSCRÍBETE

Entérate de todas las noticias, fiestas y eventos de última hora en Sitges, gracias a nuestra newsletter

NUESTRO FACEBOOK

Utilizamos cookies para mejorar su experiencia en nuestro sitio web. Al navegar por este sitio web, usted acepta el uso de cookies.Saber másAceptar